Ultramodern szarvasmarhatelepet adott át a NAGISZ Nádudvaron

2023. November 28.

Ultramodern szarvasmarhatelepet adott át a NAGISZ Nádudvaron

A NAGISZ Csoporthoz tartozó Nagisz-Tej Kft. a VP2-4.1.1-20 kódszámú ”Állattartó Telepek Fejlesztésének Támogatása” című felhívás keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával tehenészeti telepi beruházást valósított meg Nádudvaron a BÜTE-i állattartó telepen. A beruházási projekt értéke összesen 5 milliárd forint.

A cégcsoport 2009-ben hosszú távú stratégiai döntést hozott az állattartó ágazatok fejlesztéséről, amelynek váza a meglévő telepek műszaki korszerűsítése, illetve új építésű állattartó épületek megvalósítása.

A Nagisz-Tej Kft. a Vidékfejlesztési Program által nyújtott forrás felhasználásával, sikeres pályázata révén a Nádudvar külterületén elhelyezkedő BÜTE-ben új szarvasmarha-telepet épített. A mintegy 5 milliárd forintos költséggel megvalósuló beruházás eredményeként egy modern, megközelítőleg 1000 tehén befogadására képes, fejőrobotos technológiát használó, két termelőistállóból, ellető istállóból és az ezeket kiszolgáló épületekből és berendezésekből álló komplexum jött létre.

A jelenlegi termelő telep az 1970-es években épült, felújítása már gazdaságosan nem volt megoldható, így egy új terület zöldmezős fejlesztése mellett döntött a cégcsoport.

A BÜTE-i állattartó telepen a jelenlegi állatlétszám figyelembevételével a legkorszerűbb tartástechnológia és fejéstechnológia valósult meg.

A beruházás során megépült 2 db egyenként 552 férőhelyes termelő istálló a hozzátartozó tejházi épülettel. Továbbá megépült egy az előkészítő csoportot és az ellés körüli időszakot kiszolgáló istálló 162 db állat részére. Ezen felül a teljes telepi infrastruktúra fejlesztése megtörtént, beleértve a trágyakezelést, a takarmánytárolást, az úthálózatot és az elektromos és vízhálózatot is.

A projekt keretében a termelő istállókban beépítésre került 1104 db tehénmatrac és pihenőboksz a pihenőbokszos tartástechnológiához igazodó komplett hígtrágya kezelő rendszerrel együtt. Az állatok komfortját egy automatikusan működő oldalfüggöny rendszer, 80 db ventilátor és 16 db forgó tehénkefe biztosítja. Az itatási rendszer kialakítása 40 db nyílt vízterű és temperált szarvasmarha itatóval történt. Az etetőasztalra kijuttatott takarmány folyamatos feltolásáról és frissítéséről 2 db takarmány visszaforgató robot gondoskodik. A takarmány keverését és kiosztását 2 db vontatott 12m3-es takarmány keverő kiosztó kocsi végzi.

A folyamatos fejést összesen 17 db VMS V300 fejőrobot végzi irányított tehénforgalmi rendszerben. Az állatok természetes igényeit és tanulási képességeit is figyelembe véve az állatok stresszmentesen, igényeik teljeskörű kielégítése mellett tarthatóak.

A tehén a pihenőtérről egy válogató kapun áthaladva érheti el az etető területet. Az állatok a pihenő területre már bármikor szabadon visszamehetnek. Fontos, hogy az állatok mozgása nem korlátozott, hanem irányított.

A fejéssel együtt az állatok a tejtermelésüknek megfelelően a plusz abrak mennyiséget is megkapják, ezáltal a tejtermelés is gazdaságosabbá válik. Ideális körülmények között 1 db VMS V300 fejőrobot akár napi kb. 180 db fejés elvégzésére és napi kb. 3500 liter tej kifejésére is alkalmas.

A tejadatokon felül az állományról a létező összes információ rendelkezésre áll. Ha a rendszer bármilyen problémát érzékel üzenet formájában azonnal figyelmeztetést küld a felhasználó számára. Így az állatok jól léte érdekében a személyzet bármikor megfelelő módon tud szakmai döntéseket hozni.

A fejlesztés adatai:                                            

A terület nagysága 10 hektár, amelyen összesen 10 különálló építmény készült el. 

Összességében a teljes beruházás alatt

  • 6704 m3 beton, (14 245 tonna összsúllyal, ami 95 kékbálna súlyának felel meg)
  • 700 tonna acélszerkezet,
  • 18 000 m2 szendvicspanel és trapézlemez,
  • 66 700 m elektromos kábel és csővezeték került beépítésre.